Fakta om temperaturmåling

Temperaturmåling - valg af den rette sensortype

Temperaturmåling - et vigtigt værktøj til at overvåge og kontrollere temperaturer

Temperaturmåling er en grundlæggende del af mange industrier og anvendelser, da det er nødvendigt at måle og overvåge temperaturer for at sikre, at processer og enheder fungerer korrekt. Fra pharma udstyr til madlavning og produktion, er det afgørende at have en nøjagtig temperaturmåling for at sikre, at produkter og processer er effektive. 

Der findes mange forskellige typer af temperaturmålere, herunder termometre, termiske kameraer og infrarøde termometre . Hver type har sine fordele og ulemper, og det er vigtigt at vælge det rette måleinstrument til opgaven. For eksempel er infrarøde termometre ideelle til måling af overfladetemperaturer på enheder og maskiner, mens andre termometre er velegnede til at måle temperatur i væske. 

Når det kommer til at vælge en temperaturmåler, er det også vigtigt at tænke på nøjagtigheden. Nogle temperaturmålere er mere nøjagtige end andre, og det er afgørende at vælge en måler, der passer til dit behov. 

Temperaturmåling er også afgørende for at sikre, at produkter og processer overholder reguleringer og standarder. For eksempel er det nødvendigt at måle og overvåge temperaturer i fødevareindustrien for at sikre, at maden opbevares og tilberedes på en sikker måde.

Alt i alt er temperaturmåling et vigtigt værktøj til at overvåge og kontrollere temperaturer i mange industrier og anvendelser. Så hvis du ønsker at sikre, at dine produkter og processer fungerer korrekt, bør du overveje at investere i en det rette måleinstrument til denne opgave. 

Temperaturmåling: hvad du behøver at vide 

Temperaturmåling er en vigtig proces i mange industrier og anvendelsesområder, herunder videnskab, medicin, produktion, miljøovervågning og klimaanlæg. Det er afgørende at kunne måle temperaturen nøjagtigt for at sikre, at processer og produkter fungerer optimalt og opfylder standarder og reguleringer.

Der er forskellige typer af termometre og sensorer, der kan bruges til at måle temperaturen, herunder elektroniske termometre, infrarøde termometre, termoelementer og termografiske kameraer. Hver type måleudstyr har sine fordele og ulemper, og det er vigtigt at vælge den rigtige type til den specifikke anvendelse.

Dataloggere er en populær og pålidelig måde at måle temperaturen på. Infrarøde termometre bruger infrarøde stråler til at måle temperaturen på overfladen af et objekt og er ideelle til at måle temperaturen på varme eller farlige materialer.

Valg af den rigtige sensor

Måleopgaven bestemmer valget af sensortypen. Den mest passende temperatursensor skal vælges i henhold til følgende kriterier:

  • måleområde
  • nøjagtighed
  • design
  • responstid
  • robusthed

Der findes et bredt udvalg af sensorelementer, som dækker de behov , du har brug for i dine applikationer.

De mest anvendte er:

  • Termoelementer
  • Modstandssensorer (typisk PT 100)
  • Termistorer (NTC)

Termoelementer

Temperaturmåling med termoelement er baseret på den termoelektriske effekt. Termoelementer består af to sammensvejsede ledninger. Trådene er lavet af forskellige metaller eller legeringer. De grundlæggende termoelektriske spændingsværdier og de maksimale tolerancer for termoelementer er defineret i standard IEC 584. Det mest almindelige termoelement er NiCR-Ni (typebetegnelse K).

Modstandssensorer (Pt100)

Ved måling af temperatur med modstandssensorer anvendes den temperaturafhængige modstandsændring i platinens "modstand".

Målemodstanden påføres en konstant strøm. Modstandsværdien ændre sig med temperaturen, og spændingsændringen over modstanden er et udtryk for temperaturen. De grundlæggende værdier og tolerancer for modstandstemperaturmålere er defineret i IEC 751.

Termistorer (NTC)

Temperaturmåling med termistorer er også baseret på en temperaturafhængig ændring i sensorelementets modstand. I modsætning til modstandstermometre, har termistorerne en negativ temperaturkoefficient (modstandsreduktion med stigende temperatur). Egenskaber og tolerancer er ikke standardiseret.

Tommelfingerregel

Sensorer med termoelementer er hurtige og har et stort  måleområde. Modstands- og NTC-sensorer er langsommere, men mere præcise. Jo større  måleområdet, jo mere generelle er applikationerne.

Nøjagtighed af forskellige sensortyper

Data for termoelementer i henhold til EN 60584-1 (tidligere IEC 584-1). To værdier vises. En fast værdi i °C og en formel. Den største værdi gælder altid.

Data for Pt100 acc. EN 60751 (tidligere IEC 751). Der er ingen standardisering for NTC sensorer.

 

Nøjagtighed af termoelementer

For termoelementer gælder nøjagtighedsklasse 1 for måleområdet -40 ... +1000 °C.

I området -200 ... -40,1 ​​°C gælder klasse 3 = ± 2,5 °C eller 0,015 | t |. 

Valg af den rigtige temperaturføler og instrument
Højeste nøjagtighed

testo 735-1 og 735-2 har en simpel menustyret funktion med højeste nøjagtighed.

Ud over de hurtige og pålidelige termoelementfølere kan følgende sensorer tilsluttes:

Pt100 sensor, som overholder EN 60751 (tidligere IEC 751) eller valgt Pt100-baseret højpræcisionsføler med 1/10 klasse B-nøjagtighed. Sammenlignet med standard præcisionssensorer, med deres meget præcise Pt100 sensorer, har disse præcisionsfølere ti gange større nøjagtighed. Med en klasse B-sensor med en fejltolerance på ± 0,3 + 0,005 x | temperatur | forårsager det en fejl på kun ± 0,03 + 0,0005 x | temperatur |.

Nøjagtighed for Pt100 og NTC sensorer
Hvilken sensor type skal vælges til et bestemt instrument?

Nu kan du vælge, hvilket instrument der passer til dit anvendelsesområde ved at vælge den passende sensortype, baseret på måleområdet og nøjagtigheden. Nogle af Testos instrumenter har andre funktioner, udover at vise måleværdien, som hjælper dig med at løse måleopgaven. Vælg de funktioner, der er vigtige for dig og de tilhørende instrumenter fra produktsiden.

Et udvalg af Testos temperaturmålere og dataloggere

Den rigtige følerkonstruktion til opgaven

Responstid: t99 = Den tid det tager,  før føleren viser 99 % af temperaturændringen. 

Den angivne responstid * t99 måles i væske i bevægelse (vand) ved 60° C.

Væskefølere

(TE-type K/J/T, Pt100, NTC) til målnger i væsker, men også til målinger i gasser og luft.

Indstiksfølere

(TE-type K/J/T, Pt100, NTC) til målinger i plastiske eller halvfaste materialer. Kan også anvendes i luft, gasser og væsker. 

Følermaterialer

Sonderøret på termoelementet er fremstillet af Inconel (2,4816). Rustfrit stål V4A (1,4571) bruges til følerrøret i alle andre følertyper. Modstanden mod ætsende stoffer er normalt tilstrækkelig på grund af det anvendte højkvalitetsmateriale.

Luftfølere

(TE-type K / J / T, Pt100, NTC) For at lette hurtige målinger har føleren normalt en ubeskyttet placering.

Den angivne responstid * t99 måles i vindtunnel ved 2 m / s og 60° C.

Væske- / indstiksfølere kan bruges til luftmålinger. Reaktionstiden er 40 til 60 gange længere end den angivne værdi målt i vand.

Overfladefølere

Følerkonstruktioner: TE type K / T / J, PT100, NTC. Med flad spids til måling på glatte, flade overflader. For en optimal funktion anbefaler vi silikone-baseret termisk ledningsevne pasta (Tmax 260 °C).

Fordele:

  • Robust konstruktion.
  • Højere sensornøjagtighed (Pt100 og NTC).

Ulemper:

  • Længere responstid
  • Forsigtig håndtering er påkrævet.
  • Kun egnet til glatte overflader og genstande med høj varmekapacitet, f.eks. store metalgenstande.

 Båndfølere 

Overfladetemperaturfølere

Vi anbefaler det patenterede målehoved med elastiske termoelementer til hurtige målinger, selv på ujævne overflader. Termoelementbåndet måler måleobjektets aktuelle temperatur inden for få sekunder:

  • Let at bruge (uden silikone-baseret varmeoverføringspasta).
  • Hurtige måleresultater.